ΚΑΡΥΩΤΗΣ: ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΙΣ ΑΟΖ! Παγκόσμια στροφή λόγω κλιματικής απειλής - Οι προτάσεις Ν

 

  Με ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του στο Hellasjournalο "πατέρας" της Ελληνικής ΑΟΖ, Καθηγητής του Μέρυλαντ Θεόδωρος Καρυώτης (δείτε εδώ), παραδέχεται, μετά από αδιάκοπες και χρόνιες προσπάθειες και με βαριά καρδιά, ότι έφτασε το "τέλος εποχής" για τους υδρογονάνθρακες των ΑΟΖ, λόγω παγκόσμιας στροφής εξ αιτίας της κλιματικής απειλής.

  "Η αξία των υδρογονανθράκων μειώνεται ραγδαία λόγω της ανάγκης για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που σταδιακά αλλά ουσιαστικά θέτει στο περιθώριο τους υδρογονάνθρακες. 

  Η ταφόπλακα στην έρευνα και εξόρυξη σε νέα πεδία υδρογονανθράκων, ειδικά των κοστοβόρων σε βαθιά νερά όπως τα δικά μας, μπήκε τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποφάσισε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μηδενιστούν μέχρι το 2050 (και όχι το 2070, όπως προβλέπονταν με την Συμφωνία των Παρισίων, το 2015).

 Επενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων θα συνεχίζονται σε παλιά πεδία ή ήδη βεβαιωμένα χαμηλού επενδυτικού και λειτουργικού κόστους

 Αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία πρέπει να προσαρμοστούμε", σημειώνει ο Έλληνας Καθηγητής, φανερώνοντάς μας έτσι παράλληλα πώς βλέπουν ήδη στις ΗΠΑ τα πράγματα και πού έχουν κατασταλάξει. 

 Υπενθυμίζουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτύχει ενεργειακή επάρκεια με το σχιστολιθικό αέριο, του οποίου η μέθοδος εξόρυξης είναι βλαπτική για το περιβάλλον και κυρίως για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για την συμπεριφορά των περιοχών που διαρρηγνύονται υδραυλικά σε περίπτωση σεισμών...
 

ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΟΖ

  Βέβαια ο κ. Καρυώτης σπεύδει να διευκρινίσει πως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την ανακήρυξη ΑΟΖ, αφού παραμένει ενεργός ο πλούτος της αλιείας, αλλά και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, στα οποία και στρέφεται πλέον το παγκόσμιο ενεργειακό ενδιαφέρον:

 "...Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια οριοθέτησης και περιφρούρησής της, αφού η ΑΟΖ είναι τα θαλάσσια σύνορά μας και εντάσσεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Χωρίς, βέβαια, να ξεχάσουμε την αξία της ΑΟΖ για την αλιεία μας και για την δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων", υπογραμμίζει ο κ. Καρυώτης.

  Επομένως το θέμα πια είναι ότι τα ελληνικά κοιτάσματα σε Κρήτη - Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται σε μεγάλα βάθη, κάτι που απαιτεί πολλά έξοδα και λιγότερα αντίστοιχα κρατικά έσοδα, με τα μέχρι τώρα όμως δεδομένα. Δεδομένα που μεθαύριο μπορεί να ανατραπούν από νέες μεθόδους ή τεχνολογίες, ή ανάγκες, με δεδομένη την τεράστια δίψα της Ευρώπης για φυσικό αέριο, την στιγμή που κάνει παράλληλα την μεγάλη στροφή προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων.

  Άρα, τα δισεκατομμύρια που όλοι ονειρευόμασταν (δείτε εδώ) ίσως αργήσουν λίγο ή δεν έρθουν ποτέ από τον ελλαδικό βυθό π.χ. στην περιοχή της Κρήτης, αλλά μπορεί να έρθουν κάλλιστα από την επιφάνεια. Από τουρισμό, αλιεία, ηλιακή και αιολική ενέργεια.

  Σε κάθε περίπτωση η κλιματική απειλή ή καλύτερα εκδίκηση, πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους, με δεδομένο ότι η βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο Τουρισμός και άρα το ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό και φυσικό μας περιβάλλον πρέπει να προστατευθούν σαν κόρη οφθαλμού.

  Γι΄ αυτό και από χρόνια υποστηρίζουμε πως το Αιγαίο πρέπει να μείνει μόνο σε τουριστική και αλιευτική εκμετάλλευση, ηλιακή και προσαρμοσμένη στο παραδοσιακό χρώμα και αρχιτεκτονική αιολική ενέργεια, σε ανάπτυξη αειφορίας και να για να συντηρεί μόνιμους κατοίκους και για να διατηρεί αναπτυξιακά αναλλοίωτο το φυσικό περιβάλλον και για να συμβάλλει στο ΑΕΠ και την διεθνή εικόνα της χώρας. Το 2011 μάλιστα είχαμε προχωρήσει στην πρόταση δημιουργίας νέας νησιώτικης Πρωτεύουσας της Ελλάδας στην δυτική Χίο, στα πλαίσια ενός νέου θαλάσσιου αναπτυξιακού σχεδιασμού, με στόχο και την πληθυσμιακή θωράκιση και δημογραφική αναγέννηση των νησιών, που είναι το Α και το Ω της εθνικής μας ανεξαρτησίας και επιβίωσης. Αντί όμως εκείνης της πρωτοπόρας και σωστικής ιδέας, είδαμε έπειτα τα νησιά να γεμίζουν ισλαμιστές κυρίως "πρόσφυγες", απεσταλμένους από την Τουρκία, σε έναν πλάγιο νεοθωμανικό εποικισμό... 



ΧΑΓΗ;

 Στο ίδιο άρθρο, ο κ. Καρυώτης τάσσεται επίσης υπέρ μίας προσφυγής στην Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως υποστήριζε παλιά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου, χωρίς όμως να έχουν εμπεδώσει ακόμη τότε την έννοια και τα πλεονεκτήματα της ΑΟΖ, μιλώντας έτσι μόνον για διευθέτηση υφαλοκρηπίδας.

  Βεβαίως, εάν ήταν Πρωθυπουργός ο Ανδρέας, που οι Τούρκοι τον έτρεμαν (κρίση 1987, προμήθεια Miraze), τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Με τους σημερινούς όμως Πρωθυπουργούς, που άλλος δίνει "γη", άλλος όνομα Μακεδονία και άλλος "ύδωρ", πώς να έχει κανείς εμπιστοσύνη; Και μάλιστα όταν αρκετοί πολιτικοί ήταν στην λίστα Χριστοφοράκου και "φοβούνται την σκιά τους" και "χάνουν την μιλιά τους"...

  Η προσφυγή στην Χάγη, προϋποθέτει ως γνωστόν Συνυποσχετικό με την Τουρκία, στο οποίο θα ζητήσει να μπουν "πρότερα θέματα", όπως "ενάεριος χώρος/χωρικά ύδατα", αφοπλισμός νησιών, δήθεν αμφισβητούμενα νησιά και νησίδες.

  Άρα για να συμφωνήσει η Τουρκία σε Χάγη, πρέπει να έχει πάρει σημαντικά φανερά ή μυστικά ανταλλάγματα, που ποτέ δεν θα έδινε π.χ. ο Ανδρέας Παπανδρέου ή ο Αντώνης Σαμαράς.



ΠΡΩΤΑ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ


  Κάποιοι άλλοι πολιτικοί όμως, δεν είναι ούτε Ανδρέας, ούτε Σαμαράς και δέχονται "διάλογο" για όλα, χωρίς να κάνουν το αυτονόητο, την κίνηση-ματ, την άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας  - Κύπρου, με την οποία θα δενόταν χειροπόδαρα και μάλιστα νομικά η Τουρκία, έχοντας να κάνει με διακηρυγμένη και οριοθετημένη ΑΟΖ της Ε.Ε.!

  Γι΄ αυτό και πιστεύουμε πως όλες οι υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις και τα μυαλά του έθνους, όσοι Νοιάζονται, όσοι δεν δέχονται ούτε "Πρέσπες 1" ούτε "Πρέσπες 2", ούτε "διζωνική - δικοινοτική Ομοσπονδία", πρέπει να συστρατευθούμε σε αυτόν τον σκοπό! Στην άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου, σύμφωνα με τον Χάρτης της Σεβίλλης, με τον χάρτη ΑΟΖ που αποδέχεται η Ε.Ε.. Και εάν μετά την νομική κίνηση-ματ, η Τουρκία θελήσει να πάει στην Χάγη, θα έχει ήδη πέσει μόνη της στα δίχτυα μας...



ΠΟΤΕ ΧΑΓΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ
   Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να προτείνουμε:

  Ποτέ Χάγη, πριν την κοινή ανακήρυξη ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου, πριν την Ένωση δηλαδή των αιώνιων ελληνικών θαλασσών. Αυτή πρέπει να ειναι η μεγάλη κίνηση, η μεγάλη απάντηση του Ελληνισμού, που ανατρέπει όλους τους Αττίλες και όλα τα δόλια σχεδιά του!

 Σε αυτή την πρότασή μας, αναμένουμε την συμπαράταξη του Καθηγητή Καρυώτη και την υπογραφή του σε σχετική πρωτοβουλία (δείτε εδώ) που ξεκινήσαμε για λογαριασμό όλων.


ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

Share on Instagram

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

19 χρόνια εθνικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον Ελληνισμό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου